Can Farrero fa memòria

El centre cívic de la Casa del Rellotge està on hi havia l’antiga Fàbrica de Can Farrero. Per recordar el passat industrial d’aquest espai del barri de la Marina el centre cívic i el Centre d’Estudis de Montjuïc han organitzat el cicle “Fem memòria”.

El centre cívic de la Casa del Rellotge està on hi havia l’antiga Fàbrica de Can Farrero. Per recordar el passat industrial d’aquest espai del barri de la Marina el centre cívic i el Centre d’Estudis de Montjuïc han organitzat el cicle “Fem memòria” on han convidat treballadors i fills o familiars de qui van ser treballadors per tal de recollir testimonis “tant orals com de material que ens puguin portar”, comenta Gemma Escribà dinamitzadora del projecte.

Aquesta activitat forma part de la iniciativa que han titulat “Casa del rellotge 1855-2014: de la indústria a la cultura” amb l’objectiu de “fer un repàs de l’edifici i del seu entorn i de tota l’activitat que s’hi va dur a terme”. Tenint en compte, a més, que ara fa 30 anys que va començar a funcionar com a centre cívic.

La que es coneix com Can Farrero va ser abans una fàbrica tèxtil i els anys 20 va passar a ser una fàbrica de galvanització de galledes. “La fábrica de los cubos”, explica Oriol Granados historiador i president del Centre d’Estudis de Montjuïc. La fàbrica però va tancar 1965 i l’edifici va quedar abandonat fins que es va recuperar per ser un equipament públic que es va inaugurar el 1984. “Va ser una fàbrica molt emblemàtica perquè va tenir una història que la va viure plenament molta gent del barri de la Marina de Port”, diu Granados. Recorda, a més, que “era un patrimoni industrial de primera fila però que malauradament el vam perdre”.

Un dels testimonis que aquest dijous va participar en la trobada va ser Ramon Anglès, que havia començat a treballar a la fàbrica el 1941 amb 14 anys. Va començar com a aprenent al taller mecànic: “Allà em van ensenyar tot el que és un operari per una empresa tant gran, on el mecànic ha de saber de tot”, explica. Va treballar-hi fins que van tancar tot i que va marxar durant un any. Assegura que li van tocar temps difícils: “Em va tocar una època molt dolenta, em van tocar els anys de la gana i les feines que fèiem aquí eren molt dures.”

A més del testimoni oral, en aquestes xerrades també han recollit documents i materials diversos com contractes, cartes signades pels directius, fotografies, algun catàleg dels productes que es fabricaven... L’objectiu és fer una exposició amb tot aquest material al març i per això tenen previstes encara dues trobades més els dies 6 i 20 de febrer. 

memoriacanfarrerolamarinacasadelrellotgegener2014-01

memoriacanfarrerolamarinacasadelrellotgegener2014-02

memoriacanfarrerolamarinacasadelrellotgegener2014-03

memoriacanfarrerolamarinacasadelrellotgegener2014-04

memoriacanfarrerolamarinacasadelrellotgegener2014-05

memoriacanfarrerolamarinacasadelrellotgegener2014-06