La flama del Canigó encén les revetlles de Sants-Montjuïc

<< Vegeu reportatge fotogràfic >> de l'arribada de la flama als nostres barris i de les revetlles de Sant Joan a la plaça d'Osca de Sants, al Casinet d'Hostafrancs, a Font de la Guatlla, a la plaça del Sortidor del Poble-sec i a la plaça de la Porta Firal de la Marina.


Com cada any, els diferents barris del districte de Sants-Montjuïc han celebrat la revetlla de Sant Joan al carrer. Aquest cop, tot i que semblava que la pluja podia espatllar la nit, els ruixats a última hora de la tarda van ser només una petita remullada, i les festes que s'havien.catanitzat van poder tirar endavant segons el que estava previst.


On la pluja va fer més estralls va ser al Casinet d'Hostafrancs: quan les 450 persones es disposaven a sopar, els breus aiguats consecutius van obligar-les a moure's cap a l'interior del teatre del local, amb taules i cadires incloses. L'ensurt va durar poc, però, ja que una estona més tard el temps es va asserenar i tothom va poder gaudir sense incidents del concert que hi havia programat.


A la Marina l'aigua no va ser un entrebanc per a les més de 500 persones que van assistir al sopar. Després, unes 1.500 persones més es van afegir al ball. Aquest va durar fins les cinc de la matinada acompanyat d'una gran foguera. La festa grossa s'havia preparat a la plaça de la Porta Firal, inaugurada fa poc, però que és l'únic lloc on es va celebrar Sant Joan, sinó que es va afegir a la resta de localitzacions on durant tot el dia hi havia hagut activitats programades. Segons Gemma Charines, una de les.catanitzadores, aquest nou espai "ha funcionat molt bé", però s'ha de valorar com ho compaginen amb la resta, "perquè no volem que la festa es faci en un espai, sinó a tot el barri", diu. A més a més, la celebració va coincidir amb la festa major al barri, fent-la encara més especial.


Les entitats de Sants com el Casal Independentista i els Castellers de Sants van.catanitzar les seves festes, obertes a tot el barri. Pere Bosi, del Casal, apunta que per primer cop es va compartir la celebració de Sant Joan amb el bar cooperativa Koitton Club, fent un sopar a la plaça d'Osca i un concert al local del carrer Rossend Arús amb quasi 100 persones. Els "borinots" van fer davant del seu local una festa "de caire familiar però alhora inclusiva amb els veïs i veïnes", que va comptar amb sopar i punxadiscos, "ja tota una tradició", com explica l'Esther Oriol, presidenta de la colla.


La Flama del Canigó, encesa al cim de la muntanya catalana segons la tradició, va arribar per la Diagonal fins a la plaça Sant Jaume a les 7 en punt, seguint el recorregut coordinat per Òmnium Cultural al llarg de tot Catalunya. Des del centre de la ciutat va ser transportada a tots els barris de Barcelona en una marxa a peu per a encendre la vetllada i donar inici a les revetlles. "La pluja va portar alguns problemes, i hi va haver una mica de desordre amb el recorregut per la diferència de ritmes de la gent", comenta Carles Manzano una de les 16 persones de Sants Camins Esportius encarregades de dur la flama al districte de Sants-Montjuïc. Malgrat tot, està satisfet de la iniciativa i l'acompliment d'aquesta, ja que es va aconseguir arribar a tot arreu on estava previst. En són un exemple els barris del Poble-sec i Font de la Guatlla, on l'encesa d'un peveter, davant la manca de foguera, fou el centre de la festa. Després, els sopars populars, la coca i el cava o vi dolç, i els balls amb orquestra van tancar la nit més curta de l'any.


Les persones encarregades de l\.catanització dels diferents actes fan un balanç molt positiu de la vetllada. Remarquen el fet de que transcorregués sense incidents ni amb el foc ni amb els petards, que van ressonar pel districte i la ciutat durant tota la nit. Cal destacar, a més, una tendència que guanya adeptes: els sopars populars on cadascú duu la seva carmanyola i comparteix amb la resta el seu àpat van ser tot un èxit al Casinet d'Hostafrancs i a Font de la Guatlla. Una fòrmula que va molt bé per celebrar-ho sense gastar massa, però també per a fer d'aquesta festa un bon moment per fer barri.EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3EL 3Fotos: Arribada de la flama als nostres barris - EL3.CAT // Plaça d'Osca de Sants - Casal Independentista de Sants // Casinet d'Hostafrancs - EL3.CAT // Font de la Guatlla - Antonio Campaña // Plaça del Sortidor del Poble-sec - Coordinadora d'Entitats del Poble-sec // plaça de la Porta Firal de la Marina - Ángel Rabaneda.