L'oposició en bloc rebutja al Ple una proposició de BeC demanant canvis legislatius per garantir el dret a l'habitatge

Durant el Consell Plenari del Districte de Sants-Montjuïc, celebrat dijous al vespre, si que es va aprovar crear una oficina que ofereixi un servei d'antigentrificació i d'habitatge digne al barri del Poble-sec, des d'on es plantegin solucions a conflictes entre llogaters i propietaris. [[Vegeu fotos i video]]

L'últim Consell Plenari del curs polític, celebrat dijous al vespre a la sala de plens del Districte de Sants-Montjuïc, va començar amb la presa de possessió del conseller Fernando Alcalde de Ciutadans i de Neus de Haro del Grup Demòcrata, en substitució d'Ángel Lao i Carles Domingo, respectivament. També es va presentar una nova mesura de govern que ha de permetre millorar l'accessibilitat als comerços del districte.

En l'informe de la regidora, Laura Pérez va fer balanç dels dos primers anys de govern de Barcelona en Comú, i del PSC des de fa un any. Així, Pérez va mencionar les polítiques executades des de l'Ajuntament, com l'aplicació del pla de xoc destinat a l'atenció de les necessitats socials més urgents: "Durant aquests dos anys hem augmentat, en un 50%, la inversió social respecte el mandat anterior, impulsant mesures per pal·liar els efectes de la crisi, la reducció del preu de les escoles bressol, la congelació de les tarifes del transport públic i de l'IBI, la rebaixa del rebut de l'aigua, hem triplicat les beques menjador..."

Segons la regidora santsenca també s'ha impulsat un pla d'habitatge, un pla de sensellarisme, el Pla de Barris de la Marina, el Pla de Desenvolupament Econòmic o el PEUAT que ha de permetre regular l'activitat hotelera. A més, s'han quadruplicat els plans d'ocupació i les inversions de les polítiques d'habitatge, i s'està treballant en el projecte d'un nou ambulatori i una nova escola bressol al barri de Sants-Badal. La regidora va explicar que actualment s'està desplegant la nova xarxa d'autobús, s'ha tancat l'acord que permetrà arribar la línia 10 a la Marina, i s'estan construint nous carrils bici, "encara queden 18 quilòmetres per executar". De les 39 proposicions instades per l'oposició durant aquest mandat, s'han endegat més del 50%, i quatre més s'estan estudiant, apuntava la regidora: "La majoria han estat propostes constructives que han permès arribar a acords i a actuacions específiques".

Els grups de l'oposició, Ciutadans i el Partit Popular van retreure a la regidora que encara té pendents algunes actuacions, com el Pla d'Equipaments del Districte "encara l'estem treballant, i avui l'haguessin hagut de presentar, com van dir fa un any", deia el conseller-portaveu del Partit Popular, José Antonio Calleja; o la consellera cupaire, Lluïsa Pahissa que va criticar que "a vegades es fan massa d'autobombo i no tot ho estan fent tan bé". Per la seva banda, segons el conseller-portaveu d'ERC, Jordi Fexas l'actual govern "no té visió ni model de ciutat, de conjunt de país, de situar el barri per construir la ciutat, de projectar la ciutat per construir el país". I des del Grup Demòcrata, el seu conseller-portaveu Sergi Sarri va tornar a demanar a la regidora "si farà el possible perquè tots els veïns i veïnes que vulguin anar a votar l'1 d'octubre ho facin amb normalitat".

En la part decisòria, la sessió plenària va donar llum verda a l'aprovació inicial del Pla d'Usos del Triangle de Sants, que impedirà per exemple l'obertura de nous bars a la plaça d'Osca. Barcelona en Comú, el PSC i la CUP van votar-hi a favor, mentre que el PPC, Ciutadans, ERC i el Grup Demòcrata es van abstenir. Fins al 15 de setembre, el veïnat pot presentar al·legacions. També es va tramitar la modificació de les normes urbanístiques que regularan la construcció de noves places d'aparcament per a cotxes als edificis nous. I es va aprovar per unanimitat començar a tramitar l'adjudicació de 52 habitatges de protecció oficial, de cessió temporal i lloguer, en dues promocions del carrer Constitució i Parcerisa del barri de la Bordeta.

L'oposició en bloc va rebutjar la proposició que va presentar el grup de Barcelona en Comú i que volia respondre a l'emergència habitacional. Aquesta demanava canvis legislatius per garantir el dret a l'habitatge, regulant els preus del lloguer o derogant la llei d'arrendaments urbans (LAU). La iniciativa només va rebre el suport del PSC i l'abstenció de Ciutadans. La resta de partits, PDeCAT, ERC, la CUP i PP van votar-hi en contra.

Totes les proposicions presentades pels grups de l'oposició van ser aprovades. El Grup Demòcrata va demanar "fer un pas endavant en la gestió dels equipaments esportius del districte", per això, Sergi Sarri va proposar que la gestió dels camps de futbol dels nostres barris vagin a càrrec de les entitats. Des del grup d'Esquerra, el seu portaveu Jordi Fexas, va demanar al Districte que insti al Consorci a "fer un cronograma de totes les reformes de millora que tenen voluntat a fer-se" a les escoles dels nostres barris durant els dos propers anys.

A iniciativa del grup de Ciutadans, es va aprovar impulsar un pla de dinamització i promoció dels mercats dels nostres barris. Aquesta contempla una acció específica destinada al Mercat de la Marina, ja que segons el seu conseller-portaveu, David Labrador, "cal ajudar a recuperar en el possible el descens d'activitat i facturació que aquest mercat està patint en els últims temps". A instàncies de la CUP, el barri del Poble-sec comptarà amb una oficina que ofereixi un servei d'antigentrificació i d'habitatge digne, des d'on es plantegin solucions a conflictes entre llogaters i propietaris, "és un problema que està colpejant el Poble-sec, on tenen una pressió turística molt forta", deia Pahissa. I des del grup popular es va demanar traslladar a l'Ajuntament i a la Generalitat la "proposta de reformular les clàusules administratives en els concursos públics de la ciutat, i els contractes de serveis socials i d'atenció a les persones", segons Calleja, ja que d'aquesta manera es garantirà el servei dels usuaris de les residències de gent gran, davant el problema generat a la Residència Mossèn Vidal i Aunós de la Bordeta.

Per acabar el ple, es va fer una declaració institucional pels drets de les persones LGTBI.

 

Clicant sobre el reproductor podeu veure la retransmissió sencera del Consell Plenari:



consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-01

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-02

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-03

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-04

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-05

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-06

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-07

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-08

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-09

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-10

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-11

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-12

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-13

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-14

consellplenarisantsmontjuic6juliolde2017-15