La gent gran pren la paraula en el debat de la Festa Major d’Hostafrancs

La sala de plens del Districte va acollir dimarts un debat que va comptar amb la participació d'Antonio Jiménez, tresorer de la Federació de la Festa Major de Sants; Maria Rosa Alarcón, vicepresidenta de la FAECH i Manolita Domínguez, vocal de la Fundació Festa Major de Gràcia. [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

El districte de Sants-Montjuïc compta amb vuit barris amb les seves respectives festes majors. Cadascuna té el seu escant, allò que els fa diferents de les altres, però totes elles tenen una gran participació de les entitats del barri que els veïns i veïnes conformen. En edicions anteriors d’aquest debat s’ha tractat el paper de la dona i la gent jove, molt important i amb un motor important per impulsar les Festes Majors dels nostres barris. Però, i la gent gran? Aquesta ha estat l’encarregada de donar protagonisme al debat que s’ha celebrat aquest dimarts a la sala de plens del Districte de Sants-Montjuïc. Com cada any, i des de fa sis edicions, durant la Festa Major d’Hostafrancs, Sants 3 Ràdio, EL3.CAT i la FAECH organitzen aquest debat amb públic.

Antonio Jiménez, tresorer de la Federació de la Festa Major de Sants, ha recordat que fa 35 anys que participa a la Comissió Festes del carrer Finlàndia a Sants i, en els seus inicis, “quan era jove, recordo que hi havia molta joventut, cosa que avui s’ha perdut” i “avui, en general, només som la gent de seixanta anys cap amunt els que fan que es mantingui la festa major”. Per Maria Rosa Alarcón, vicepresidenta de la FAECH d’Hostafrancs, amb també 35 anys d’experiència ha reiterat que “hi manca la gent jove”. Alarcón també ha definit la Festa Major d’Hostafrancs com “una Festa Major més cultural”. La gent gran és la que domina, segons ha dit Manolita Domínguez, vocal de la Fundació Festa Major de Gràcia, “és la que tira endavant la Festa Major, hi ha molta feina durant tot l’any per preparar el guarnit”.

D’aquesta manera els ponents han anat arribant a la conclusió que la gent gran és “imprescindible per una Festa Major”, “Però cal una regeneració de la gent gran, ja que quan arriben els dies de decorar els carrers ens trobem que molts no podem fer les feines que els joves al ser més àgils poden fer” i “són pocs els joves que ens ajuden” ha lamentat Jiménez. Tot i això a Gràcia i a Hostafrancs “si que ve gent jove a enfilar-se a les escales” ha assegurat Domínguez. Tots tres participants han arribat estat d’acord en el fet que cal motivar a la gent jove, tot i que és complicat fer-ho. “Penso que abans de la Festa Major cal explicar-los el que representa la Festa Major, hauríem de donar més amplitud per incentivar a la gent jove” ha dit Alarcón. Segons Jiménez, “la gent jove vol eliminar les sardanes, les havaneres, perquè no els hi agrada i, en cinc anys, la tendència canviarà”.

Durant el debat també s’ha parlat de com eren les Festes Majors fa cinquanta anys. “Eren festes molt familiars, pels veïns, no hi havia tant de turisme i ara això s’ha transformat, ara hi ve molta gent i, per tant, els veïns del carrer, a vegades, no poden baixar” ha criticat Jiménez. Alarcon ha recordat quan s’hi feien els envelats, “les famílies participaven en la Festa Major, no sortia del carrer durant els dies de festes, fins que va sortir el 600 que la gent va començar a sortir de la ciutat”. Llavors “els dies de Festa Major les mares cosien i cada dia estrenaven un vestit, el berenar el fèiem al carrer, etc.” ha explicat Alarcon.

Tot i que s’han perdut costums i tradicions al llarg dels anys, Jiménez ha celebrat que “s’ha pogut mantenir el caliu del carrer, amb les activitats diàries amb l’objectiu de fer festa durant set dies de Festa Major”. Molta de la gent gran que participa en les Festes Majors, durant l’any fan activitats: “Cada setmana ens reunim en el local, xerrem entre nosaltres, generem convivència i anem al teatre, fem excursions, etc.” ha dit el tresorer de la Federació de la Festa Major de Sants. “Les èpoques han canviat, per tant no es pot valorar els temps d’abans amb els d’ara” ha ressaltat Domínguez. Les noves tecnologies són una mostra de viure i alhora de fer Festa Major amb el seu ús. La gent gran de tots els carrers de Festa Major, segons Jiménez “tenim xarxes socials”, tot i que, segons Alarcon “potser no estem tan preparats com la gent jove”. A més, s’ha criticat la falta de subvencions, ja que avui en dia fer un envelat “val tota la festa de vuit dies”, per tant “si tinguéssim més ingressos econòmics, podríem fer una Festa Major millor, cosa que motivaria a la gent portant grups més nombrosos i, avui dia, ens movem dins d’uns límits” ha manifestat Jiménez.

Al debat hi van assistir una quarantena de persones, moltes de les quals s’han animat a intervenir-hi recordant com eren les Festes Majors anys enrere. També s’ha volgut reflexionar sobre els pressupostos, el treball entre la gent jove i la gent gran durant la Festa Major, la integració dels veïns, i la implicació d’aquests en fer barri per fomentar la Festa Major. Per acabar, el president de la FAECH, Josep Espín ha assegurat que “els hàbits de les famílies han canviat al llarg dels anys, participen d’una altra manera i costa més fer-los persistents”. Espín també creu que “cal continuar fent barri i convivència, aprofitant les xarxes”.

Clicant al reproductor podeu tornar a escoltar el debat sencer:debatgentgranfestamajor6octubre2015-01

debatgentgranfestamajor6octubre2015-02

debatgentgranfestamajor6octubre2015-03

debatgentgranfestamajor6octubre2015-04

debatgentgranfestamajor6octubre2015-05

debatgentgranfestamajor6octubre2015-06

debatgentgranfestamajor6octubre2015-07

debatgentgranfestamajor6octubre2015-08

debatgentgranfestamajor6octubre2015-09

debatgentgranfestamajor6octubre2015-10

debatgentgranfestamajor6octubre2015-11

debatgentgranfestamajor6octubre2015-12

debatgentgranfestamajor6octubre2015-13

debatgentgranfestamajor6octubre2015-14

debatgentgranfestamajor6octubre2015-15

debatgentgranfestamajor6octubre2015-16

debatgentgranfestamajor6octubre2015-17

debatgentgranfestamajor6octubre2015-18

debatgentgranfestamajor6octubre2015-19

debatgentgranfestamajor6octubre2015-20

debatgentgranfestamajor6octubre2015-21

debatgentgranfestamajor6octubre2015-22

debatgentgranfestamajor6octubre2015-23

debatgentgranfestamajor6octubre2015-24

debatgentgranfestamajor6octubre2015-25