La Comissió de Refugiats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta treballa per sensibilitzar al veïnat

Davant l’emergència social dels refugiats sirians a Europa, diversos veïns del barri es van agrupar per constituir la Comissió de Refugiats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, dijous al vespre al Centre Social de Sants. Volen potenciar la sensibilització sobre els refugiats i immigrants a partir d’accions i xerrades al barri.Davant l’emergència social dels refugiats sirians a Europa, diversos veïns del barri es van agrupar per constituir la Comissió de Refugiats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, dijous al vespre al Centre Social de Sants. La Taula Intercultural de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, el Centre Social de Sants, la Comissió de Veïns i Veïnes de la Bordeta i Stop Mare Mortum s’han inclòs a la comissió que vol potenciar la sensibilització sobre els refugiats i immigrants a partir d’accions i xerrades “reivindicant que els refugiats tenen tots els drets humans en ser acollits” deia Toni Piñeiro membre de la comissió que s’ha reunit amb refugiats d’una organització – Comitè de Solidaritat amb el poble sirià - que treballa per sensibilitzar a la població.

Es va recordar que des de fa 5 anys hi ha una guerra a Síria; és per això que “el país s’està destruint sistemàticament i la vida humana i social és impossible” cosa que ha obligat als ciutadans de Síria a refugiar-se als països més pròxims com Líban, Jordània i Turquia. Després que aquests tres països rebessin milions de famílies, fa gairebé un any, segons explicava Piñeiro, els refugiats no van tenir una altra opció que entrar a diversos països d’Europa. A Barcelona, l’Ajuntament es va declarar Ciutat Refugi, recordava Piñeiro, però critica que “el Ministeri d’Interior que té la potestat de donar la carta d’asil, està bloquejant l’arribada dels refugiats” i el santsenc exigia que cal establir vies segures pels refugiats i que no hagin d’arriscar la seva vida”.

Actualment, alguns dels refugiats que es troben a Turquia i volen anar a Grècia “han de pagar grans quantitats a les màfies turques perquè aquestes els hi deixin barcasses de goma”, i en moltes ocasions aquest viatge acaba provocant la mort de molts sirians. Durant la xerrada també es va plantejar les condicions amb les quals els refugiats acaben arribant al seu destí, “penalitats, desnutricions, sense diners i en un estat de desesperació important” deia Piñeiro.

reuniocomissiorefugiatscentresocialdesantsfebrer2016-02

reuniocomissiorefugiatscentresocialdesantsfebrer2016-03

reuniocomissiorefugiatscentresocialdesantsfebrer2016-04