Entrevista a Pol Bridgewater nou vicepresident de la Federació de la Festa Major de Sants

A poques hores de donar el tret de sortida de les festes santsenques, el vicepresident de la Federació ens explica com seran les activitats als carrers i com les han hagut d'adaptar per complir amb les normatives sanitàries.

Pol Bridgewater és el nou vicepresident de la Federació d’Associacions i Comissions de Carrers de la Festa Major de Sants. Santsenc d’adopció, va començar la seva trajectòria dins de les festes l’any 2017 quan va decidir formar part de la Comissió del Carrer Guadiana, i enguany ho compagina amb la junta de la Federació.

Primer parlarem de la Festa Major d’enguany, com heu treballat en l’organització i quins són els canvis respecte altres anys?

Hem treballat amb un contacte molt estret amb carrers i Districte per anar-nos adaptant sempre a les noves restriccions. Bàsicament eren mesures d’aforament, s’ha de deixar sempre un metre i mig d’espai i només amb un 70% de l’aforament. La programació ha d’acabar a dos quarts d’una com a màxim i tot haurà d’estar perimetrat, ballat i haurà un control clar d’accessos i de sortides.

Com ho heu fet amb les comissions a l’hora d’aconsellar com s’ha de fer la programació d’enguany i quins són els ànims que hi ha?

Hem estat en contacte constant entre Districte, tècnics del Districte, Federació i carrers. Hem fet reunions constantment i veient què podríem fer i què no podríem fer, quines activitats es podrien fer o no, si es podria posar barra o no. I bé, a nivell d’ànims doncs jo crec que hi ha molts, sobretot perquè l’any passat vam tenir un any en blanc. Sí que és cert que ha sigut una mica com una muntanya russa perquè al maig estàvem tots pletòrics perquè semblava que la cosa anava bé i que podríem fer de tot i al juliol la cosa va començar a empitjorar, però vam resoldre que s’havia de fer festa.

Què ha suposat la pandèmia per la Federació i quina és la seva salut?

La salut física de moment bé, estem molt cansats, però més enllà d’això... com sabeu enguany menys comissions faran festa. Seran nou comissions que faran festa en vuit espais, això significa que hi ha quatre comissions menys que l’any 2019, que van haver-hi dotze. En aquest cas ha sigut una davallada força comprensible per les circumstàncies, algunes d’aquestes comissions han decidit que de moment no farien festa, no vol dir que es dissolguin, no vol dir que deixin d’existir sinó que enguany ho han decidit així. O bé perquè són carrers més estrets, o perquè els seus socis no es veuen amb ganes.

Què significa tornar a fer Festa Major de Sants i que els carrers recuperin la vida?

Ens fa moltíssima il·lusió, no només per la Festa Major d’enguany, sinó per la Festa Major del 2022. Ens feia una mica de por pensar què podia suposar estar dos anys en blanc, dos anys sense festa. Ho veiem com un podi per agafar una mica d’empenta per l’any vinent.

Des d’alguns carrers ens han dit que enguany la Festa Major és un tràiler del que vindrà l’any vinent si és que es pot fer la festa com habitualment, la federació també té la visió enfocada cap a l’any vinent?

Tots hem après a no fer prediccions, no esperar res del futur...però enguany serà un any molt diferents perquè no hi ha concurs de guarnits, només es pot fer el sostre... aquest any sí que serà molt diferent, amb menys dies. Tenim ganes de fer una prova i de com ens podem adaptar a un context de pandèmia i l’any que ve ja poder fer una cosa més lluïda.

Què espereu d’aquests dies i quin és l’objectiu de la Festa Major d’enguany?

Ens agradaria que fos una Festa Major molt veïnal, molt concentrada amb la gent del barri i sobretot que no tingui cap incident.

Deixem de banda la Festa Major de Sants 2021 per parlar d’en Pol, que també forma part de la Comissió de festes del carrer Guadiana. Com et vas introduir en aquest món?

Jo vaig néixer a l’Eixample i fa cosa de cinc anys em vaig mudar a Sants, al carrer Guadiana. I dos amics meus de la universitat que formaven part de la comissió, en Marc i la Gemma, em van dir, apunta’t i ja m’hi vaig estudiar aquell mateix estiu, el 2017 i em va agradar molt. I des de llavors he participat cada any a les festes del carrer Guadiana i enguany he començat a participar més dels actes de la Federació i fa tan sols dos mesos vaig entrar a la junta.

Com vas acceptar el càrrec de vicepresident?

A la junta de la Federació només hi havia tres persones, quedava una mica curt per assumir tota la càrrega de feina, jo estava a totes les reunions de la Federació, tenia temps, podia participar i vaig entrar a la junta.

La Festa Major t’ha atrapat totalment, què significa per tu formar part d’una comissió de festes?

Val molt la pena, significa participar en una cosa que és més gran que tu.  Participar en una cosa de la qual gaudeix molta gent, que dona molta vida al barri i que fa que el teu carrer i el teu barri siguin una mica diferent. També és molt divertit, són moltes hores amb els teus veïns i amics, és divertit i a la vegada gratificant.

Quin és el teu moment preferit de la Festa Major?

Com a Pol Bridgewater del carrer Guadiana, em tornava boig amb l’entrega de premis. Quan sortia el llistat dels carrers sempre em posava molt nerviós. Però són tants moments... el pregó m’agrada molt la veritat, el pregó i l’entrega de premis, aquests actes que uneixen els carrers són els millors.

Formes part de la teva comissió i també de la Federació, com et veus d’aquí un futur proper i on t’agradaria arribar?

Espero que vivint a Sants i almenys participant en la Festa Major del carrer Guadiana i a veure què passarà a la Federació. El que és segur és que vull estar vivint a Sants i participant de la Festa Major