Els nens i les nenes parlen de les festes dels nostres barris en el debat de la Festa Major d'Hostafrancs

Els nens i les nenes d'entre vuit i dotze anys dels nostres barris van ser els protagonistes de la setena edició del debat "I tu, què en penses, de la Festa Major?" que es va celebrar dimarts a la tarda a la sala de plens del Districte. [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

Els nens i les nenes d'entre vuit i dotze anys dels nostres barris van ser els protagonistes de la setena edició del debat "I tu, què en penses, de la Festa Major?", enguany dedicat a "Les festes majors amb mirada d'infant". L'activitat va estar organitzada per la Federació d'Associacions, Entitats i Comissions d'Hostafrancs, Sants 3 Ràdio i EL3.CAT en el marc del programa de la Festa Major d'Hostafrancs. Aquesta va desenvolupar-se a la sala de plens de la seu del Districte de Sants-Montjuïc, on els veïns del barri van poder escoltar la percepció que tenen els petits de les festes majors.

Els sis petits ponents van deixar clara la seva passió per viure les festes del barri. El santsenc Pol Morató va dir que el que més li agradava de les festes majors és que "els carrers estiguin tancats per poder anar per qualsevol lloc, ja que durant l'any no es pot". La decoració dels carrers, la festa de l'escuma, els correfocs, els focs artificials i els castellers són algunes de les activitats que van destacar els nens i nenes com activitat preferida en la seva presentació. Tots van estar d'acord que les festes majors serveixen per retrobar-se amb amics i familiars. "Jo vaig amb els meus pares i amb els meus germans baixem al carrer al matí o a la tarda, i a vegades em trobo els tiets pel carrer", deia l'Oriol Huguet.

Al llarg del debat, la canalla va aportar la seva millor experiència viscuda en una festa major. Huguet va aprofitar per recordar que durant la Festa Major de Sants va participar en la baixada de carretons "amb un carro de fusta, cartó i serpentines i anava amb el meu germà". L'oferta d'activitats que s'ofereix en el conjunt de les festes majors als petits són suficients segons els ponents: "Hi ha moltes activitats, m'agrada tal com està el programa" opinava Morató. I respecte a les activitats tradicionals, com els pregons, les sardanes o les puntes al coixí "s'han de mantenir perquè s'han realitzat durant molts anys, i està bé continuar amb elles", apuntava Morató.

Amb l'ajuda d'imatges d'activitats de festes majors, els nens van haver d'escollir aquelles que més els hi agradava per explicar les seves anècdotes viscudes. Un d'ells va agafar una imatge dels castellers "perquè m'emocionen i m'agraden", deia en Guillem Pellissa, i "sobretot m'agrada veure'ls quan fan els castells més alts, penso que estan una mica bojos perquè no m'atreviria a pujar", comentava la Jana Ferrer. També van apostar per parlar de la xocolatada, la fira d'atraccions, la festa de l'escuma, el correfoc, la màgia, les sardinades, els inflables, els focs artificials i les activitats esportives. També van fer servir la seva imaginació per descriure una activitat del programa de la festa major del futur. A Pellissa li agradaria que hi hagués un taller "on els nens puguin muntar peces de Lego i puzles"; en canvi, Bravo va apostar per fer un concert alternatiu "on les persones o nens voluntaris pugin a l'escenari perquè actuïn fent exhibicions de dansa, toquin instruments o el que vulguin".

Els Amics de les Arts, AC/DC o Bob Marley són alguns dels grups musicals que els petits portarien en un concert de festa major. Una proposta que segons els organitzadors és complicada, "o no, si el Districte aportés més diners", deia Sònia Miró de la Federació de la Festa Major de Sants. A l'acte també s'hi va sumar Josep Guzmán, president de la Coordinadora d'Entitats del Poble-sec; i Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta que va proposar que els més petits puguin participar en el disseny del cartell de les festes majors. La regidora del Districte de Sants-Montjuïc no es va perdre algunes de les intervencions dels més petits, i on els va expressar que de "vegades poseu reflexions on nosaltres posem per obvietats i no pensem, i en aquest sentit ens dieu coses interessants que ens fan pensar i millorar". Per acabar, els veïns van intervenir reflexionant sobre "la mirada d'infant" que van apropar els més petits durant una hora.

Clicant al reproductor podeu escoltar el debat sencer:debatfestesmajors4octubre2016-01

debatfestesmajors4octubre2016-02

debatfestesmajors4octubre2016-03

debatfestesmajors4octubre2016-04

debatfestesmajors4octubre2016-05

debatfestesmajors4octubre2016-06

debatfestesmajors4octubre2016-07

debatfestesmajors4octubre2016-08

debatfestesmajors4octubre2016-09

debatfestesmajors4octubre2016-10

debatfestesmajors4octubre2016-11

debatfestesmajors4octubre2016-12

debatfestesmajors4octubre2016-13

debatfestesmajors4octubre2016-14

debatfestesmajors4octubre2016-15

debatfestesmajors4octubre2016-16