Els candidats de Sants-Montjuïc a les eleccions al Congrés presenten les seves propostes durant el debat de Sants 3 Ràdio

Sis candidats i representants dels partits polítics de Sants-Montjuïc a les eleccions espanyoles al Congrés dels Diputats del proper 26 de juny, han participat aquest dimecres al vespre en un debat en directe, organitzat per Sants 3 Ràdio i EL3.CAT. [[Vegeu fotos i escolteu el debat sencer]]

Sis candidats i representants dels partits polítics de Sants-Montjuïc a les eleccions espanyoles al Congrés dels Diputats del proper 26 de juny, han participat aquest dimecres al vespre en un debat en directe, organitzat per Sants 3 Ràdio i EL3.CAT. Durant més de noranta minuts, les sis candidatures - En Comú Podem, Esquerra Republicana de Catalunya, Partit dels Socialistes de Catalunya, Convergència Democràtica de Catalunya, Ciutadans i Partit Popular -, han pogut expressar les seves opinions i idees mantenint un diàleg planer.

El debat ha començat plantejant la relació de futur entre les institucions catalanes i espanyoles. Des d’En Comú Podem, el membre de l'Assemblea d'aquest grup a Sants-Montjuïc, José Antonio Blasco, s’ha referit al referèndum d'autodeterminació, assegurant que "votar és una qüestió que no s'ha de posar en dubte, i la manera més coherent és fer un referèndum". ERC creu que "fer un referèndum acordat i pactat amb l'estat és molt útil políticament, però no té cap possibilitat de tirar endavant". Per això, "cal treballar el procés constituent per tenir un país digne on la gent pugui viure millor", ha expressat Xavier Roger, candidat número 7 al Congrés per Barcelona d'ERC. Des del PSC, Mohamed Chaib, número 6 a la llista per Barcelona al Congrés ha defensat la reforma de la Constitució "per tenir un estat federal". També creu que "no cal insistir en la independència, però si cal un pacte entre Espanya i Catalunya que defensi la solidaritat, la bilateralitat i la multi bilateralitat". Joaquim Claveguera, número 2 a la llista per Barcelona al Senat per Convergència Democràtica de Catalunya, ha demanat prioritzar "la relació bilateral que esperem aconseguir en el menor temps possible". En aquest sentit, també ha instat a l'estat espanyol a “retirar les causes i fronts judicials que té obert". Per la seva banda, Marilén Barceló, regidora adscrita al Districte de Sants-Montjuïc per Ciutadans ha criticat a aquells que parlen d'independència "mentre hi ha un bloqueig en les institucions, i que s'obliden dels problemes reals que té la ciutadania, com l'atur". Així, s'ha compromès a tenir un "diàleg fluid entre Catalunya i Espanya que parli de la llei de finançament autonòmic", entre d'altres. En la mateixa línia s'ha posicionat José Antonio Calleja, conseller-portaveu del PP al Districte de Sants-Montjuïc, "sense dubte que cal millorar la relació, no estem en un bon moment". El popular s'ha mostrat contrari a les il·legalitats i ha afirmat que els referèndums "els carrega el diable".

En el següent bloc del debat, els candidats han plantejat diferents mesures per recuperar l'economia del país i acabar amb les desigualtats socials. També han explicat quines polítiques presenten per impulsar una rigorosa transparència política i administrativa i així combatre la corrupció. Chaib del PSC ha promès garantir "la universalitat i la qualitat de la sanitat pública i reduir les llistes d'espera". Pel que fa a la corrupció, des de CDC, Claveguera ha subratllat que "el nostre partit té un portal de transparència i està fent totes les funcions i requisits de transparència". I referint-se a la qüestió social ha proposat "posar en marxa una estratègia de lluites contra les desigualtats, posar un pla de xoc per garantir un salari mínim", entre d'altres. Ciutadans té l'objectiu d'acabar amb la bombolla política, "suprimint les diputacions, el senat i la duplicitat de les administracions, ja que podríem treure molts diners per fer moltes reformes socials", ha informat Barceló. Els populars han dit que "abaixaran els impostos i continuaran creant feina". De fet, segons Calleja, l'objectiu és arribar a crear 2 milions de llocs de treball en els pròxims quatre anys. Després que diversos partits carreguessin contra Calleja, envers la filtració del diari "Público" en què s'escolta el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, suposadament conspirant per trobar dades comprometedores sobre polítics d'Esquerra Republicana i Convergència Democràtica, el popular santsenc ha dit que "és molta casualitat que aquest diari et digui això a quatre dies de les eleccions", i ha clarificat que "s’ha de veure el context, tot el fragment de la conversa, i esperar les explicacions per aplicar una presumpció". Més tard, des d'En Comú Podem, Blasco ha lamentat que es privatitzi la sanitat i ha opinat que per recuperar l'economia "cal acabar amb l'austeritat per anar cap a un model econòmic social i sostenible". Els republicans han criticat l'actual model laboral i per això proposen "un salari mínim interprofessional s'apugés fins al mínim de 1.000 euros mensuals". Roger també ha recordat que ERC és "el millor aval de lluita contra la corrupció".

Els candidats també han incidit en com resoldre la crisi dels refugiats i de la immigració cap a Europa. Claveguera de CDC, ha acusat a l'estat espanyol perquè  "ni fa ni deixa fer", després de comprometre's, segons ha dit el convergent "a rebre més de 14 mil refugiats". Per això, demana una política en l'àmbit europeu, "tenint la mà estesa als refugiats". Barceló des de Ciutadans ha defensat que el dret d'asil, "és fonamental i qualsevol que arribi al territori espanyol ha de tenir l'accés al procediment legal i l'acompanyament". Des del PP, Calleja ha admès que a Espanya "està fallant alguna cosa i s'està anant molt lent". Per això, ha demanat "una política clara i treballar donant suport" a aquesta qüestió. Blasco ha fet referència en "aquelles persones que han entrat a Espanya”, ja que segons el d’En Comú Podem, “dins de les nostres fronteres també tenim problemes, i això és molt greu", referint-se, també, a l'obertura del Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca". Roger d'ERC ha denunciat que “Europa giri l'esquena als refugiats i l'acord entre la UE i Turquia, firmat el passat mes de març". El socialista Chaib s'ha pronunciat amb un "no a la guerra", criticant als populars que van votar a favor a la guerra d'Iraq. Segons Chaib, Europa "no està mostrant una imatge solidària". També ha dit que cal agilitzar una política comuna d'asil, ja que "hi ha marge per acollir refugiats a Espanya", tenint en compte les 360.000 persones que han sortit de l'estat per la crisi econòmica.

Davant la necessitat que tenen els partits en fer aliances per formar un nou govern, aquests han plantejat propostes i discursos envers una política de pactes que sigui eficaç a partir de l'endemà del 26 de juny. Barceló de Ciutadans ha definit el seu grup com "un partit de centre, dialogant i reformista", cosa que permetrà, segons la regidora "a parlar amb partits constitucionalistes, i no amb els partits populistes ni amb els que volen la ruptura del país". Des del grup popular, Calleja preveu que "les posicions no es mouran gaire", i s'ha mostrat disposat a pactar amb Ciutadans i amb el Partit dels Socialistes. Els d'En Comú Podem tenen clar que "les nostres polítiques són socials, i entenem que ens hem d'entendre amb el PSOE, i tant de bo se sumés ERC i els partits d'esquerra que no estan dins de les confluències", ha apuntat Blasco. En aquest sentit, Roger d'ERC ha dit que una de les condicions per facilitar una hipotètica investidura d'un president espanyol és "reconèixer implícitament de la sobirania de Catalunya i que el govern central apliqui polítiques socials i transformadores". Chaib del PSC ha deixat clar que amb l'únic partit que no pactaran és amb el Partit Popular, "no votarem a favor de la seva investidura". També ha avançat que no tindran cap problema en pactar amb la resta de partits, però "amb una línia que és el referèndum", amb el qual s'ha oposat rotundament. Finalment, Claveguera de CDC ha recordat que porten 15 condicions per la investidura, entre elles "treure a Rajoy del govern, també convocar un referèndum a Catalunya", entre d'altres. Abans de finalitzar el debat, cadascun dels candidats han disposat d’un minut per dirigir-se als oients per demanar el seu vot a les urnes que instal·laran als col·legis electorals aquest pròxim diumenge.

 

Clicant al reproductor podeu escoltar el debat sencer:debateleccionsespanyoles22juny2016-01

debateleccionsespanyoles22juny2016-02

debateleccionsespanyoles22juny2016-03

debateleccionsespanyoles22juny2016-04

debateleccionsespanyoles22juny2016-05

debateleccionsespanyoles22juny2016-06

debateleccionsespanyoles22juny2016-07

debateleccionsespanyoles22juny2016-08

debateleccionsespanyoles22juny2016-09

debateleccionsespanyoles22juny2016-10

debateleccionsespanyoles22juny2016-11

debateleccionsespanyoles22juny2016-12

debateleccionsespanyoles22juny2016-13

debateleccionsespanyoles22juny2016-14

debateleccionsespanyoles22juny2016-15

debateleccionsespanyoles22juny2016-16