El projecte Àlbums Familiars vol recuperar la memòria amb les imatges històriques dels santsencs i santsenques

Des de la Lleialtat Santsenca, fan una crida a les famílies a seleccionar cinc fotografies amb una història particular, enviar-les al centre i explicar què hi ha al darrere. Enguany també s’aproparan a les residències de gent gran dels nostres barris per escoltar als propietaris de les fotografies, poder-les digitalitzar i tornar-les amb més comoditat.

El projecte "Àlbums Familiars" va néixer l’any passat a la Lleialtat Santsenca amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica dels nostres barris a través de fotografies particulars velles que conservi el veïnat. Enguany, des d’octubre fins al desembre, es podrà tornar a demanar cita a la Lleialtat per a digitalitzar les instantànies i fer la gravació de les històries que hi ha al darrere. Amb tot, d’aquí a quatre anys es publicarà una pàgina web amb les fotografies recopilades i on elles mateixes explicaran les històries.

L’arxivera Susana Muriel va ser qui va proposar el projecte a la Lleialtat Santsenca i el 2018 va arrancar. Agus Giralt, historiador i membre de la Lleialtat, recorda que ‘Àlbums Familiars’ vol “recuperar fotografies que es perden o queden descontextualitzades”. Per la seva banda, Muriel explica que “l’objectiu principal és treure les fotografies de l’esfera domèstica i compartir-les amb tota la comunitat per, entre tots, redactar el discurs”. D’aquesta manera, des de la Lleialtat Santsenca, es fa una crida a les famílies a seleccionar cinc fotografies amb una història particular, enviar-les al centre i explicar què hi ha al darrere. Muriel detalla que “sorprèn la gran qualitat de les imatges, a banda de tot el què amaguen”.

La campanya de recopilació serà del 14 d’octubre al 19 del desembre. A més, per facilitar l’accés i l’entrega d’aquestes fotografies, el projecte ‘Àlbums Familiars’ s’aproparà a les residències de gent gran dels nostres barris per escoltar als propietaris de les fotografies, poder-les digitalitzar i tornar-les amb més comoditat. Amb tot, “la rebuda és molt bona, ja l’any passat vam recollir 200 imatges de 30 persones”, apunta Muriel. Per acotar la selecció, “es va fixar una data i vam marcar l’any 1984 com a data màxima”. Aquest any va ser l’últim del Bahía, on hi ha la Lleialtat Santsenca. Així es pot recuperar la pròpia història del centre i recollir imatges des de finals del segle XIX fins llavors.

Sobre les fotografies que ja han anat rebent, el proper 12 d’octubre es farà una exposició de les imatges recollides durant l’any passat. Susana Muriel apunta també que “tenim fotografies de molta qualitat, algunes molt antigues, i de qualsevol àmbit de la vida domèstica i del dia a dia al carrer”. I Muriel senyala que “és sorprenent perquè tothom tenia accés a la fotografia, és molt bonic veure com des d’àvies, mares i tothom en feia”.

projectealbumfamiliarlleialtatsantsencasetembrede2019-03

projectealbumfamiliarlleialtatsantsencasetembrede2019-02

Fotos: Lleialtat Santsenca