El plenari del Districte de Sants-Montjuïc presenta el Pla de Barris de la Marina i aprova totes les propostes dels grups municipals

Durant el Consell Plenari, celebrat dijous al vespre, es va presentar el desenvolupament del Pla de Barris de la Marina, en què s'invertiran més de 15 milions d'euros. També es va aprovar la modificació del Pla General Metropolità a Can Batlló-Magòria i totes les proposicions del grup de l'oposició. [[Vegeu fotos i video]]

L'equip de govern del Districte de Sants-Montjuïc i tots els grups polítics santsencs van seure dijous per primera vegada en aquest 2017 a la sala de plens de la seu del Districte de Sants-Montjuïc per celebrar el Consell Plenari. La regidora del Districte de Sants-Montjuïc va començar presentant el desenvolupament del Pla de Barris de la Marina en què s'invertiran més de 15 milions d'euros i comptarà amb tres eixos principals: El treball en temes d'infància, adolescència i joventut; la Marina donant feina, "on es vol activar el nivell ocupacional i que preocupa el barri"; i el fet de viure a la Marina, és a dir, "que suposa viure a la Marina, com promovem el teixit associatiu, com millorem l'espai urbà...". El projecte pretén recuperar i impulsar l'activitat econòmica, fomentar l'oci alternatiu saludable, apoderar els veïns i veïnes, millorar la convivència, reforçar la identitat de barri, afavorir el dret de l'habitatge, promoure la igualtat d'oportunitats en l'àmbit educatiu, millorar l'accessibilitat i la mobilitat, etc. "És un projecte que ja hem començat a treballar, un projecte amb una governança molt concreta i que acompanyarem col·lectivament el seguiment d'aquestes accions", deia Pérez.

Tot seguit, la regidora en el seu informe, va destacar diverses de les eines amb què s'estan treballant des del Districte, com el PEUAT que "ha de permetre una millor gestió d'un sector tan important de la ciutat com és el turisme". També va expressar la seva satisfacció "amb l'aprovació de l'acord definitiu amb la Generalitat per fer efectiva l'obertura de les dues parades de la línia 10 de la Marina", i que ha estat possible "amb l'adquisició de diverses peces urbanístiques", com són el bloc 2 i 4 de Can Batlló i l'espai de Magòria, aquest últim "llargament encallat i reivindicat, per això podrem començar a dibuixar per encabir la demanda del camp de futbol i altres instal·lacions, i obrir la Bordeta a la Gran Via".

En relació a la mobilitat i a la demanda què la línia d'autobús 91 no desaparegui, la regidora va recordar que s'està treballant per respondre a les necessitats veïnals i "breument presentarem una proposta alternativa". També va informar que s'ha obert definitivament un Punt d'Assessorament Energètic a l'Oficina d'Habitatges que "ajudarà a detectar i a atendre casos de pobresa energètica". Després va parlar d'equipaments, i va explicar que s'està treballant a definir els usos de la Casa de la Premsa del Poble-sec, i en la remodelació dels interiors de l'antiga Cooperativa de la Model del Segle XX, on s'hi ha d'instal·lar el Casal de Joves de Sants i la Federació de la Festa Major de Sants. Finalment, va considerar que la proposta feta pel Centre Social de Sants i que afecta la tercera fase de la cobertura de les vies de Sants "és molt positiva, i cal veure com podem replantejar aquest dibuix que ha creat tanta ferida, per fer d'aquest moment una oportunitat des de la responsabilitat que tenim des del govern".

Més tard, es va aprovar per unanimitat, l'informe preceptiu sobre la modificació del Pla General Metropolità en l'àmbit de Can Batlló-Magòria. Aquesta proposta manté "tot el sòl verd, la zona d'habitatge i l'equipament, per tant, no hi ha increment ni decreixement d'aquest sistema", detallava Maria Riba, consellera del barri de la Bordeta, recordant que el bloc 11 es recupera, es conserven els edificis de les dues masies, i la nau central es cataloga com a bé cultural d'interès local, etc.

Seguidament es va procedir a la part d'impuls i control, en què el Grup Municipal Demòcrata va començar exposant la seva proposició, que va ser aprovada per unanimitat, i en la que va demanar al Districte una proposta que resolgués les demandes de l'Associació de Concessionaris del Mercat de Sants i l'Associació de Comerç Mercat Nou que volen que els trams dels carrers Sant Jordi, Càceres i Sant Medir siguin exclusivament d'ús pels vianants en les hores en què el mercat és obert: "És important, ja que hi ha un risc latent entre la gent que entra i surt, i els infants, mentre els vehicles passen en qualsevol moment", advertia Sergi Sarri, conseller-portaveu del demòcrates.

També es va donar llum verda, amb l'aprovació unànime de tots els grups, a la proposta d'ERC que demanava al Districte un informe sobre els infrahabitatges que hi ha als nostres barris, arran de "l'augment de la precarietat laboral i l'atur", deia Marta Alsonso, consellera d'ERC al Districte de Sants-Montjuïc. "Moltes famílies s'han vist abocades a viure en immobles que no compleixen les condicions mínimes", recordava la consellera, alertant dels problemes de salut que poden acabar generant als seus ocupants. Així, Alonso va requerir al govern que "identifiqui el problema i les mesures concretes que se'n pensen desenvolupar".

Davant la situació "desbordada que viuen els serveis socials", el grup de Ciutadans va criticar que al nostre districte "existeix una llista d'espera de quasi un mes a serveis socials", on assisteixen "persones que pateixen, i davant aquest patiment no podem donar més problemes, i cal que la igualtat dels serveis sigui una prioritat", exposava David Labrador, conseller de Ciutadans al Districte de Sants-Montjuïc. És per això que aquest va proposar que el govern del Districte "insti a l'Ajuntament a presentar trimestralment als grups municipals i a la ciutadania el nombre de persones de Sants-Montjuïc ateses a la Unitat Contra l'Exclusió Residencial i en l'atenció a la pobresa energètica", i on es donin detalls sobre el motiu de l'atenció, l'estat de la resolució del problema, etc. La CUP va abstenir-se a la declaració, mentre que la resta de partits de Sants-Montjuïc va votar-hi a favor, quedant aprovada.

De nou, tots els colors polítics van donar el seu vot favorable a què abans d'acabar l'any el Districte iniciï un procés participatiu per tal de recuperar i millorar la plaça dels Països Catalans, "actualment en estat de degradació", deia Xavier Queralt, conseller de la CUP al Districte de Sants-Montjuïc, partit impulsor de la proposició: "Volem que els veïns i veïnes els que determinin les intervencions que s'hi faran en aquesta plaça", i així, "aquesta esdevingui un espai públic útil als barris de l'entorn". La CUP també va aprofitar la seva intervenció per recordar al santsenc recentment desaparegut Manel Mora.

El Partit Popular va exigir que el Districte insti a l'Ajuntament i a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) per tal de mantenir la línia 91 d'autobús, tal com reivindiquen els veïns del barri de la Bordeta. El conseller-portaveu del PP a Sants-Montjuïc va demanar que "es millorin les freqüències, complint els horaris, donant serveis els diumenges i festius". En la seva declaració, també va proposar que s'estudiï la modificació del recorregut de la línia per connectar amb la plaça Espanya, el barri de Font de la Guatlla, "cercant alternatives reals a la seva eliminació que garanteixi l'accés dels veïns de la Bordeta al CUAP Manso i al centre de Barcelona", deia. Aquesta declaració també va ser aprovada per unanimitat.

Finalment, els grups municipals van presentar els seus precs al govern santsenc. En aquest punt, des del grup demòcrata es va demanar al Districte retirar els terrats d'uralita del carrer Juan de Sada i perjudicials per a la salut. També, des del Partit Popular es va instar que es programi un conjunt d'actuacions que acabin amb la inseguretat i les deficiències urbanístiques del barri de la Marina del Prat Vermell i, sobretot, de la Colònia Santiveri. En el següent apartat, el grup republicà va preguntar al govern sobre el termini previst per engegar un procés participatiu per definir els usos i la gestió de la Casa de la Premsa, I de nou, els cupaires van qüestionar l'impacte ocupacional al barri que està generant l'Open Camp de Montjuïc. Per acabar, es va fer una declaració institucional al Dia Internacional de les Dones i una segona declaració en contra de la transfòbia.

Clicant sobre el reproductor podeu veure la retransmissió sencera del Consell Plenari:



consellplenarisantsmontjuic2demarcde2017-01

consellplenarisantsmontjuic2demarcde2017-02

consellplenarisantsmontjuic2demarcde2017-03

consellplenarisantsmontjuic2demarcde2017-04

consellplenarisantsmontjuic2demarcde2017-05

consellplenarisantsmontjuic2demarcde2017-06

consellplenarisantsmontjuic2demarcde2017-07

consellplenarisantsmontjuic2demarcde2017-08

consellplenarisantsmontjuic2demarcde2017-09

consellplenarisantsmontjuic2demarcde2017-10

consellplenarisantsmontjuic2demarcde2017-11

consellplenarisantsmontjuic2demarcde2017-12