El Districte homenatjarà l'hostafranquí Joan Peiró, 75 anys després del seu afusellament

El pròxim 24 de juliol es farà un acte en memòria del seu afusellament durant el franquisme, amb la descoberta d'una placa commemorativa a la plaça Joan Peiró de davant l'Estació de Sants. També es va fer una xerrada al Districte explicant la vida d'aquest anarcosindicalista que va arribar a ser ministre durant la Segona República.

El sindicalista anarquista Joan Peiró i Belis serà homenatjat als nostres barris, 75 anys després del seu afusellament, el 24 de juliol de 1942 a Paterna. El pròxim 24 de juliol es farà un acte en memòria del seu afusellament durant la dictadura franquista, amb la descoberta d'una placa commemorativa a la plaça Joan Peiró de davant l'Estació de Sants. D'aquesta manera, el Districte de Sants-Montjuïc i diverses entitats han volgut recordar la seva figura, organitzant diversos actes.

Ja el passat 27 de juny, l'historiador Miguel Garau, va oferir una xerrada a la Sala Anselm Cartañà de la seu del Districte de Sants-Montjuïc, per parlar de la seva vida al barri, i va resoldre alguns dubtes sobre la seva personalitat, i aclarir els seus orígens al barri d'Hostafrancs. Nascut el 18 de febrer de 1887 "Va començar a treballar amb 7 anys a Can Tarrida, un forn de vidre que hi havia al barri de la Bordeta", recordava.

A partir d'aquest moment, Peiró va començar a vincular-se al barri i a conèixer la seva realitat social "molt industrialitzat, de fet la seva dona treballava a l'Espanya Industrial", especificava Garau. Més tard, va viure a Mataró i, juntament amb els seus companys, Peiró va fundar la Cooperativa Cristalleries de Mataró.

Durant la seva joventut va estar vinculat al Congrés Regional del Treball de Catalunya de la CNT a Sants. Peiró era anarcosindicalista, i als anys vint va ser secretari general de la CNT. Durant la Segona República Espanyola va ser ministre d'Indústria, càrrec que li va portar la mort, després de ser declarat culpable d'adhesió a la rebel·lió per part d'un tribunal franquista.

xerradasobrejoanpeirohostafrancsjunyde2017-05

xerradasobrejoanpeirohostafrancsjunyde2017-02

xerradasobrejoanpeirohostafrancsjunyde2017-03

xerradasobrejoanpeirohostafrancsjunyde2017-04