Can Batlló podria comptar amb un centre educatiu autogestionat i cooperatiu l’any 2018

Arcàdia és el nom del nou centre educatiu bordetenc, orientat a infants d’entre 3 i 16 anys, i que es preveu ubicar a la continuació del Bloc 11 de Can Batlló. Podria comptar amb els primers nens l’any 2018 amb la posada en marxa del segon cicle d’educació infantil, és a dir, infants de 3 a 5 anys.

Arcàdia és el nom del projecte que va presentar-se el passat dijous dins del marc del quart aniversari de l’entrada al Bloc 11 de Can Batlló. Es tracta d’un centre educatiu que no serà ni públic ni privat, sinó autogestionat i cooperatiu. Aquest estarà orientat a infants d’entre 3 i 16 anys, i es preveu ubicar-lo a la continuació del Bloc 11 de Can Batlló. L’Assemblea de Can Batlló i l’Ajuntament de Barcelona han aprovat el projecte que començarà a comptar amb els primers nens l’any 2018 amb la posada en marxa del segon cicle d’educació infantil, és a dir, infants de 3 a 5 anys. Fins al 2028 s’aniran afegint de manera escalonada els nivells superiors completant l’ensenyament a alumnes d’educació primària i secundària.

"Can Batlló ens ofereix l’oportunitat i un entorn ideal per poder dur a terme aquest projecte molt vinculat al barri i autogestionat” començava explicant en Joan, tècnic d’infantil. Un dels objectius és formar persones autònomes, crítiques i amb ments flexibles, és a dir, “persones que s’integrin en la societat però per canviar-la i fer-la evolucionar” va afegir. El fet que sigui una escola autogestionada demostra que “el que és públic també ho podem fer des de l’autogestió, és a dir, una escola oberta i accessible a tots els públics, vinculada a l’economia social amb un format de cooperativa”.

L’escola tindrà un sentiment de comunitat, per tant cada nivell escolar comptarà amb una sola línia o ràtio. A més, una de les finalitats és que entre tots els alumnes es coneguin i puguin relacionar-se amb l’entorn i el barri, i fins i tot, amb els diversos projectes emergents a Can Batlló, com els horts comunitaris, els tallers, l’impremta la biblioteca, entre d’altres: “Volem que les nenes i les nenes s’impliquin amb Can Batlló i a la inversa, que puguem entrar i sortir, tenim un entorn molt ric, podrem fer moltes coses” destacava Joan. L’aprenentatge serà individual centrat a la persona de manera cooperativa i grupal. També es farà ús de l’aprenentatge servei, segons Noemí, coordinadora del projecte i mestra d'infantil. I pel que fa a l’avaluació, en Joan va defensar el model educatiu en el qual no es fan exàmens: “Ens hem plantejat una autoavaluació de l’alumnat on ells mateixos s’avaluen, es cenyeixen a les coses que aprenen i és molt important, ja que d’aquesta manera es fan una imatge de si mateixos com a aprenent”.

El centre s’ubicarà a la continuació del Bloc 11 en direcció a la Gran Via. La zona més propera a l’hort comunitari “la desconxaríem de sostre, mantenint la façana i vestigis industrials, i a la part que dóna a la Gran Via les aules d’infantil amb un patí semi separat pels nens i nenes d’infantil” va descriure. A la part central s’ubicarà la cuina, el menjador i lavabos, “és un eix clau i té un valor molt important, ja que és un lloc molt educatiu” assegurava. La zona oest de l’escola comptarà amb les aules de primària encarades al sud i al patí, sales polivalents, gimnàs, etc. Però les aules tindran un ús menor de què és habitual, “s’utilitzaran per a consultes, volem que puguin sortir, vagin a estudiar on vulguin”. Segons Noemí, coordinadora del projecte i mestra d'infantil, "això suposarà un gran recurs educatiu per les alumnes, ja que ens ubicarem en un entorn on es produirà un aprenentatge directe amb professionals dels diferents àmbits".

Pel que fa al cost de la primera fase del projecte és d'1,7 milions d’euros, amb una inversió 1,23 milions d’euros. Llavors es construirà l’espai que permetrà començar amb el segon cicle d’educació infantil i primària. L’any 2024 es continuaria amb el condicionament de les aules de secundària, la cuina i el menjador: Amb els estalvis que tenim al col·lectiu, i els recursos ordinaris que tindrem podrem arribar a un equilibri”. Per poder finançar la primer fase es compta amb els estalvis personals de totes les sòcies de la cooperativa que formen part del projecte. També de diners obtinguts dels moviments socials i projectes homòlegs, així com de l’emissió de títols participatius i d’un préstec de la banca ètica. El preu que les famílies dels alumnes hauran de pagar no superarà els 350 euros, tot i que es va assegurar que s’adequaran a les possibilitats econòmiques de cada família.

presentaciocentreeducatiuarcadiacanbatllojunyde2015-09

presentaciocentreeducatiuarcadiacanbatllojunyde2015-01

presentaciocentreeducatiuarcadiacanbatllojunyde2015-02

presentaciocentreeducatiuarcadiacanbatllojunyde2015-03

presentaciocentreeducatiuarcadiacanbatllojunyde2015-04

presentaciocentreeducatiuarcadiacanbatllojunyde2015-06

presentaciocentreeducatiuarcadiacanbatllojunyde2015-07

presentaciocentreeducatiuarcadiacanbatllojunyde2015-08

Fotos: Ángel Rabaneda