Cal apujar el salari mínim? La iniciativa “Anem a mil” ho explica amb una xerrada al barri

Et queda mes a final del sou? Aquesta és la pregunta retòrica que van plantejar la setmana passada al Centre Social de Sants, José Rodríguez i Josep Ginesta, de la iniciativa “Anem a mil”, tractant sobre una possible pujada del salari mínim fins al llindar dels mil euros.Et queda mes a final del sou? Aquesta és la pregunta retòrica que van plantejar la setmana passada al Centre Social de Sants, José Rodríguez i Josep Ginesta, de la iniciativa “Anem a mil”, tractant sobre una possible pujada del salari mínim fins al llindar dels mil euros. Davant els dubtes d'alguns santsencs i santsenques es va presentar aquest projecte que “va dirigit a tots aquells sectors desfavorits econòmicament, volem treballar l’activitat perquè agafi força” explicava el moderador.

Rodríguez va explicar el funcionament del salari mínim des del punt de vista de diferents economies dins del mercat laboral “si el salari es troba per sota del sou que el mercat pagaria a un treballador no tindria efecte, i si es troba per sobre, es destruiria l’ocupació”. També va assegurar que “hi ha un monopoli des de l’empresari cap al treballador, un poder que el permet apropiar-se de part del salari que potser podria pagar-li al treballador”. Segons els economistes més ortodoxes, Rodríguez va dir que “el salari mínim no s’ha de pujar, perquè estem en crisi, en canvi, segons l’economia més pràctica, sobretot a la societat catalana tindria resultats beneficiosos”.

Per la seva banda, Ginesta va proposar “tocar el salari mínim”, ja que en els pròxims anys, dins del mercat català i espanyol, “la gent tindrà la necessitat de tenir diners perquè el contingut de les reformes que s’han fet i l’impacte que tindran a la vida pràctica provocarà un conjunt de desigualtats estructurals en el mercat de treball”.

Actualment, segons Ginesta, des d’Europa “ens han fet creure que si els salaris són baixos, serem molt competitius en l’economia global, per tant tothom ens en sortirem i tindrem feina, però no té sentit en l’economia”. A més, va assegurar que “si ens milloren el salari, podrem jugar en pactar productivitat, llavors si intercanviem diners per temps i per algun resultat, tindrem millors resultats en productivitat, per tant el factor "temps" té una gran importància en el mercat de treball”. Per acabar, diversos veïns que van apropar-se van prendre la paraula per aclarir algun dubte sobre aquesta qüestió.

xerradaplataformaanemamilcentresocialdesantsdesembre2015-02

xerradaplataformaanemamilcentresocialdesantsdesembre2015-03

xerradaplataformaanemamilcentresocialdesantsdesembre2015-04